nl en fr

Rechter schrapt verplichte rok voor meisjes op school VS

Van RTL Nieuws
Gelijke behandeling

Meisjes op een school in de Amerikaanse staat North Carolina mogen voortaan een broek aan. De rechter heeft een stokje gestoken voor de regel die scholieres voorschrijft dat ze onder schooltijd een rok moeten dragen.
Het gaat om de Charter Day School, een basisschool in de plaats Leland. In de reglementen staat dat overtreding van de regel leidt tot schorsing of verwijdering van school. Sinds de school in 2000 werd opgericht, is dat nog niet voorgekomen.

Gelijke behandeling
Een leerlinge die de regel discriminerend vond, spande twee jaar geleden een zaak aan tegen het schoolbestuur, gesteund door een aantal ouders en de burgerrechtenbeweging ACLU. De rechter zegt nu dat meisjes door de regel anders worden behandeld dan jongens. En dat is strijdig met de Amerikaanse grondwet, die gelijke behandeling voorschrijft.
Bonnie Peltier, één van de ouders die de regel aanvochten, zegt: "Ik wilde alleen maar dat mijn dochter en alle andere meisjes op school in elk geval zelf kunnen kiezen of ze een broek aan willen, zodat ze buiten kunnen spelen, lekker kunnen zitten en warm blijven in de winter." De moeder noemt het 'teleurstellend' dat er een gerechtelijke uitspraak voor nodig was om de schoolregel af te schaffen.

Bijzondere school
De Charter Day School is een bijzondere school die (vergelijkbaar met het Nederlandse onderwijssysteem) wel met overheidsgeld wordt betaald, maar er andere methodes op nahoudt dan openbare scholen. De rechter erkent in zijn uitspraak dat de leerlingen op de school 'bovengemiddeld scoren ten opzichte van vergelijkbare scholen in de omgeving', maar zegt ook dat er 'geen feiten zijn die aantonen dat het dragen van een rok verband houdt met dit succes'.
Url
www.rtlnieuws.nl
Bijlage
© 2024 HERBERT AGENCY Pontstraat 70 B-9831 Deurle GSM +32 (0)477 52 10 01 Tel. +32 (0)9 282 70 90 Fax +32 (0)9 296 07 07 info@herbertagency.be