nl en fr

Regina Pacis Hove koos nieuwe uniformrok

De meisjes van de middelbare afdeling van het Regina Pacis instituut in Hove zijn al meer dan dertig jaar te herkennen aan hun grijze uniformrok. Net zoals in Antwerpen de schoolmeisjes van “De Dames” op de Meir ook aan een soortgelijke grijze rok zijn te herkennen.

Maar de laatste tijd was er veel discussie omdat de rok niet meer zo goed zit. De rok is niet zo aangenaam om te fietsen met twee grote plooien vooraan en achteraan, er zit geen voering in, dus hij prikt aan de benen en billen. Het is ook een zware stof, want in de zomer is het zweten geblazen. Veel moeders vinden de rok onhandig om te strijken. De rits springt gemakkelijk open en aan het einde van de schooldag is de rok helemaal rondgedraaid.
Dus er waren redenen genoeg om op zoek te gaan naar een alternatief. De leerlingen Creatie en Mode van het Kontichse Sint-Jozefinstituut – een school die onder dezelfde scholengroep valt als Regina Pacis in Hove – kregen de opdracht om een nieuwe grijze rok te ontwerpen voor hun Hovese studiegenoten. Na een gedachtewisseling maakten de leerlingen vorig jaar bijna zestig ontwerpen. In een eerste selectieprocedure werden er door een werkgroep van leerlingen en leerkrachten van Regina Pacis tien ontwerpen geselecteerd. Op basis van enkele belangrijke criteria, zoals verstelbare taille, gingen de leerlingen van het zevende jaar Mode en Verkoop van Sint-Jozef Kontich aan de slag om een rok te ontwerpen.

Op 20 december vorig jaar werden de vier overblijvende ontwerpen op een modeshow aan de leerlingen, leerkrachten en de ouders van Regina Pacis voorgesteld. Er werd gestemd en het model “Natasja” haalde het. Het is een creatie van Natasja Marcelis in een uitvoering van Jessica Van Winckel van het zevende jaar Mode en Verkoop van Sint-Jozef Kontich.

In één van de plooien van de nieuwe rok zit een rits verwerkt. Om de moeders een moeilijke strijk te besparen, zit er boven de plooien een sierstiksel. De stof is elastisch, licht en van hoge kwaliteit. Een rok gaat gemiddeld zo’n twee jaren mee. De meeste meisjes groeien nog. De nieuwe rok wordt vanaf september verkocht. Hij wordt gemaakt in Portugal en de kostprijs zal zo’n 55 euro bedragen.

De oude schoolrokken mogen in het komende schooljaar 2014-15 nog worden afgedragen.
De meeste meisjes van Regina Pacis zijn tevreden dat ze in een uniformschool zitten. Dan is er ’s morgensvroeg minder tijdverlies over wat aan te trekken. Voor hun bovenkledij hebben ze enkel een kleurencode. Ze mogen ook winter en zomer een lange blauwe broek dragen.
Url
www.gazetvanhove.be
© 2024 HERBERT AGENCY Pontstraat 70 B-9831 Deurle GSM +32 (0)477 52 10 01 Tel. +32 (0)9 282 70 90 Fax +32 (0)9 296 07 07 info@herbertagency.be