nl en fr

Uniform jongens Don Bosco aangepast na ludieke protestactie

"Blij met bermuda bij dit mooie weer"

De eerste vier leerlingen van middelbare school Don Bosco in Genk mochten gisteren de nieuwste aanvulling van hun schooluniform passen: de bermuda. De actie van zo'n zestig schooljongens in juni bleef dus niet zonder gevolg. Zij trokken in geruite rok naar school, omdat ze het niet vonden kunnen dat meisjes wel in een rok maar zij niet in korte broek naar school mochten komen.

Omdat zij niet in korte broek naar school mochten komen, trokken zo'n zestig jongens eind juni in geruite rok naar hun middelbare school Don Bosco in Boxbergheide in Genk. Ze wilden daarmee een stukje discriminatie in hun schoolreglement aankaarten. Dat bepaalt namelijk dat de vrouwelijke scholieren op warme dagen in korte rok naar school mogen komen, maar de jongens zijn verplicht om een lange broek te dragen, ongeacht de temperatuur. 'Zij in rok, wij in short', scandeerden ze en de directie van de school toonde begrip voor hun vestimentaire grieven: vanaf dit schooljaar staat Don Bosco als eerste Limburgse school de bermuda toe. Gisteren arriveerden de eerste bermuda's, die werden gepast door Brecht Nelis, Thomas Van Havere, Seppe Broers en Ignace Vandael.

Modieus
"De lat ligt nu gelijk", reageren ze. En de nieuwe kledingstukken lijken in de smaak te vallen. "Ze zijn niet lelijk en zelfs nog modieus, ik had erger verwacht", zegt Thomas. "We zijn blij dat het geen short of driekwart broek is, die tot onder de knie reikt. Dat ze donkerblauw zijn, vinden we prima." Toch handden de jongens al onmiddellijk enkele opmerkingen. "De broekzakken zijn niet diep genoeg. Een gsm kan er makkelijk uit vallen. Bovendien waren de zakken op de broekspijpen niet echt nodig voor ons", klinkt het bij de modebewuste jongens.

Zweterig en plakkerig
Of ze niet bang zijn dat de meisjes op school gaan lachen met hun nieuwe uniform? "Dat we een bezienswaardigheid gaan zijn, staat vast", aldus de jongens in bermuda. "Maar we gaan er niet door blozen, of ons ongemakkelijk voelen. We hebben ons doel bereikt. We zijn verlost van het zweterige en plakkerige gevoel als we bij warm weer een lange broek moesten dragen. De bermuda's werken al bevijdend."

Ook de directie van Don Bosco is tevreden. "We waren al van voor de ludieke actie van plan om bermuda's toe te laten op school, maar de leerlingen waren ons voor", zegt directrice Marleen Billen. De school kocht 130 bermuda's aan, die nu ook op school verkocht worden. "Er gaan bij ons 133 jongens naar school, maar ze kopen niet allemaal een bermuda."
XAVIER LENAERS
Url
www.hln.be
Bijlage
© 2024 HERBERT AGENCY Pontstraat 70 B-9831 Deurle GSM +32 (0)477 52 10 01 Tel. +32 (0)9 282 70 90 Fax +32 (0)9 296 07 07 info@herbertagency.be