nl en fr

Bernard kleedt de ‘groentjes’ in Gent, net zoals duizenden andere scholieren: “Een uniform is een les in verantwoordelijkheid”

GENT/DEURLE - Vrijdag duiken de ‘groentjes’ van de Sint-Bavohumaniora weer op in Gent. En allemaal hebben ze hun T-shirts, hemden en bloezen gekocht bij één man: Bernard Herbert (57). “Als ik door Gent wandel en een ‘groentje’ zie lopen, glim ik van trots.”

Max Dedulle - foto James Arthur
Donderdag 31 augustus 2023 om 06:00
Carhartt, Dickies, Nike: dat zijn zowat de populairste merken op de Vlaamse speelplaatsen. Maar aan dat lijstje mag je eigenlijk ook Herbert Agency toevoegen. Op zo’n vijftien scholen in ons land dragen ze de uniformen van Bernard Herbert, inclusief Sint-Bavo. “Een zestal jaar geleden besloten ze daar om het uniform te vernieuwen”, zegt de Deurlenaar.

“Voorheen werkten ze met een kleurcode en de bekende, typische streepjesbloes. Bij wijze van spreken mocht alles, zolang het maar donkergroen was. Dat lokte discussie uit, dus had de school liever een ‘vast’ uniform. Daarvoor klopten ze bij ons aan. Samen met leerlingen, leerkrachten en een ontwerpster gingen we aan de slag en hebben we een collectie gemaakt.” (lees verder onder de foto)

Het uniform verdwijnt op veel scholen, maar op Sint-Bavo is daar geen sprake van. (archiefbeeld)
Het uniform verdwijnt op veel scholen, maar op Sint-Bavo is daar geen sprake van. (archiefbeeld) — © fvv

Bij de marine
Sindsdien kleedt Bernard de meer dan 1.200 leerlingen van de school aan de Reep. Hij was daarbij niet aan zijn proefstuk. Ook in de Abdijschool van Zevenkerken, het Sint-Franciscusinstituut in Brakel, het Onze-Lieve-Vrouwlyceum in Genk en heel wat andere uniformscholen trekken de jongens en meisjes dag na dag een outfit, das of hemd van Herbert Agency aan.

“Mijn persoonlijke favoriet? Dat is het uniform van Koninklijk Werk Ibis, een zeevaartschool in Bredene. Daar dragen ze een prachtig marine-uniform, compleet met een pots. Technisch is het een hele uitdaging: de stoffen zijn zwaar en de vereisten heel strikt, je kan er niet van afwijken. Maar als ik door Gent wandel en een ‘groentje’ zie lopen, glim ik natuurlijk ook van trots. Ha, daar loopt er eentje van mij, denk ik dan.”

De uniformen worden gemaakt in ateliers in Portugal. “Een zeer bewuste keuze”, zegt Bernard. “Productie in het Verre Oosten zou goedkoper zijn, maar scholen hebben een voorbeeldfunctie op het vlak van duurzaamheid. Bovendien moeten de uniformen tegen een stootje kunnen, want tijdens zo’n schooljaar zien ze al eens af. Daardoor zijn onze prijzen niet de laagste, maar wel correct. Grote winsten maken we er zeker niet op.” (lees verder onder de foto)

Ook voor de zeevaartschool in Bredene maakt Bernard de uniformen.
Ook voor de zeevaartschool in Bredene maakt Bernard de uniformen. — © Facebook

Groentjes blijven groen
Het spreekt voor zich dat eind augustus, vlak voor de start van het schooljaar, de drukste periode van het jaar is voor Herbert Agency. En hoewel het bijna ieder schooljaar wel ergens in ons land wordt afgeschaft, staat het uniform op veel scholen niet ter discussie. “De groentjes moeten groen blijven”, herhaalde Sint-Bavodirectrice Hilde Allaert eerder dit jaar nog. “Dat is ons merk en maakt duidelijk dat we ergens voor staan.”

Ook volgens Bernard Herbert is de uniformtraditie springlevend. “Onlangs schreef een UGent-studente er nog een thesis over. Uit haar onderzoek bleek dat de jongeren zelf positief staan tegenover hun uniform. Het creëert een samenhorigheidsgevoel en velen zijn trots om het te dragen. Ik zie het ook als een les in verantwoordelijkheid: een leerling van Sint-Bavo die in uniform door de stad loopt, blijft een ambassadeur van de school. Daar gedragen ze zich ook naar.”
Url
www.nieuwsblad.be
Bijlage
© 2024 HERBERT AGENCY Pontstraat 70 B-9831 Deurle GSM +32 (0)477 52 10 01 Tel. +32 (0)9 282 70 90 Fax +32 (0)9 296 07 07 info@herbertagency.be