nl en fr

Guus van Betten - Ook op school maken de kleren de man

Er zijn niet veel scholen meer in Vlaanderen waar een schooluniform de norm is. Bij scholen die er wel nog één hebben, varieert het kledingvoorschrift tussen een kleurencode en een volledig tenue. Een grote meerderheid van onze lezers is voorstander, zo bleek uit de antwoorden op onze ‘Vraag van de Week’. De voordelen zijn dan ook talrijk.

Meer dan de helft van de PAL NWS-lezers vindt dat een schooluniform de gelijkheid tussen leerlingen bevordert. Een kwart stelt dat een uniform cachet geeft aan een school. Toch zijn er ook lezers die een uniform als ouderwets beschouwen of andere argumenten inroepen om verplichte kledingvoorschriften op school af te wijzen.
Het uniform als keurmerk
Dat schooluniformen de gelijkheid onder leerlingen bevorderen, is ook volgens Bernard Herbert een voorname reden waarom scholen hiervoor kiezen. Hij is zaakvoerder van Herbert Agency, een winkel in gepersonaliseerde kleding voor bedrijven, verenigingen en scholen. Gelijkheid is volgens hem niet de enige reden waarom scholen kiezen voor een uniform. “Voor vele ouders is een school met een uniform een school waar structuur, discipline en traditie heersen.” Schooluniformen zijn doorgaans bescheiden en professioneel en staan in schril contrast met de modeshows die we op sommige speelplaatsen zien. Zo kan een uniform de vertolking zijn van de onderwijskwaliteit die op school wordt nagestreefd. Dat lijkt ook het opzet van de kledingcode in het Gentse Sint-Pieters. “Leerlingen worden niet op basis van uiterlijk vertoon gewaardeerd, maar op basis van hun talenten, innerlijke kwaliteiten en houding.” Met marineblauw en wit streeft de school naar “rust, eenvoud en soberheid”. Ook het Gentse Sint-Bavo wil “soberheid en eenvoud” creëren.
Het Lyceum van Genk is de enige Limburgse school die nog vasthoudt aan het uniform, maar denkt er niet aan om hiervan af te stappen. “De onderlinge verschillen verdwijnen meteen. Tegelijk is het ook gemakkelijk”, klinkt het daar. Zo hoeven ouders zich niet naar de winkel te laten jagen door de laatste modegrillen en verliezen leerlingen ’s ochtends geen tijd om de juiste outfit samen te stellen. In de Antwerpse hotelschool PIVA voerde men in 2005 het uniform opnieuw in. De toenmalige directrice zei in het Nieuwsblad dat “leerlingen zich beter gedragen met een uniform”.
Beperking van eigenheid
Mensen en zeker pubers drukken zich graag uit via hun kledij. Net daar wringt de schoen volgens tegenstanders van uniforme klederdracht op school. Een uniform zou de individuele expressiemogelijkheden van leerlingen fnuiken. Op die bekommernis heeft de Gentse uniformschool Sint-Bavo een antwoord: “Talent en innerlijke rijkdom zijn belangrijker dan het uiterlijk.” Als leerlingen authenticiteit en creativiteit tot uitdrukking willen brengen op school, dan doen ze dat idealiter door excellente schooltaken af te leveren.
© 2024 HERBERT AGENCY Pontstraat 70 B-9831 Deurle GSM +32 (0)477 52 10 01 Tel. +32 (0)9 282 70 90 Fax +32 (0)9 296 07 07 info@herbertagency.be