nl en fr

De laatste school van Limburg met uniform: “Minder keuzestress, minder pesten”

04/09/2018 om 21:22 door Aylin KOKSAL

GENK - Nu de leerlingen van Don Bosco in Boxbergheide (Genk) dit schooljaar voor het eerst de klas binnenwandelen in hun dagdagelijkse kleren, is het Onze-Lieve-Vrouwlyceum in Genk de enige school van Limburg die nog een uniform verplicht. En dat is niet eens tegen de zin van veel leerlingen. “Het uniform is net de reden waarom ik voor het Lyceum gekozen heb.”
Zelfs in het Genkse Lyceum – bekend van de groenblauw geruite rokjes en de witte of groene truien en kousen– zijn de strenge kledingvoorschriften in de loop der jaren versoepeld. “Meisjes mogen nu in de winter lange, zwarte broeken dragen”, zegt algemeen directeur Reinoud Vandervelden. “En in de verschrikkelijk warme periode vlak voor de zomervakantie heeft het leerlingenparlement ons de terechte vraag gesteld om kortere broeken toe te laten. Daarom hebben we beslist dat jongens vanaf dit schooljaar bij warm weer bermuda’s mogen dragen. Weliswaar in de uniformkleuren, zo blijft het eenheidsgevoel toch nog een beetje.”

Op de speelplaats vallen wel al enkele ‘overtreders’ op: doorschijnende T-shirts en te grote merklogo’s zijn in het Lyceum eigenlijk verboden.“Uiteraard is er voor de leerlingen niets leuker dan eens een reglement te overtreden”, beseft Vandervelden. “Het oprollen van de rokken bijvoorbeeld, dat is nog altijd een klassieker. Die leerlingen roepen we tot de orde, we vragen dat ze het uniform met respect dragen.”
Minder zorgen

Of alle leerlingen daar blij mee zijn? Melanie (14) is alleszins enthousiast: “Ik heb net voor het Lyceum gekozen om het uniform. Dat vermindert pestgedrag en je staat ’s ochtends geen uren voor de kast om je kleren te kiezen. Dat betekent alvast minder stress. Als ik mijn vriendinnen van andere scholen moet geloven, dan shoppen ze al weken op voorhand naar kleren voor hun eerste schoolweek. Daar hoef ik me niet mee bezig te houden”, lacht Melanie.

Ook Andreas (13) is blij met zijn schooluniform: “Alles in mijn kast ligt mooi geordend per kleur. Ik hoef me geen zorgen over wat ik de volgende dag moet dragen. Ik kan dus gewoon wat langer uitslapen.”

“Uiteraard zijn niet alle leerlingen blij met het uniformsysteem”, beseft de directeur. “Maar uit onze bevragingen blijkt dat veel ouders onze school net daarom kiezen. Ze associëren het met structuur en orde. En zowel de ouders als de leerlingen willen het zo houden. We zijn dus niet van plan om het af te schaffen. Andere scholen zien een uniform als iets negatief, wij zien het als iets wat iedereen samenbrengt.”
Url
www.hbvl.be
© 2022 HERBERT AGENCY Pontstraat 70 B-9831 Deurle GSM +32 (0)477 52 10 01 Tel. +32 (0)9 282 70 90 Fax +32 (0)9 296 07 07 info@herbertagency.be