nl en fr

Britse kostscholen vragen om uniform en das achterwege te laten wegens corona, maar dat valt niet bij iedereen in goede aarde

Vandaag om 03:00 door lla | Bron: THE MIRROR, DAILY TELEGRAPH

Een schooluniform is op vele Britse scholen nog steeds dagelijkse kost. Maar door een wetsvoorstel in het parlement zou daar wel eens een eind aan kunnen komen. Gevreesd wordt dat de blazers, dassen en hemden de verspreiding van het coronavirus in de hand werken.
Eerder deze maand, toen een deel van de leerlingen terug naar school mocht, werd aan de ouders gevraagd om hun kinderen elke dag kraakverse kleding aan te trekken. Een school in Bradford, in het Engelse graafschap West Yorkshire, verstrengde de kledingvoorschriften en bant vanaf september alle stropdassen, hemden en blazers uit vrees dat het coronavirus zich verder zou verspreiden.

Traditie

Maar voor Andrew Lewer, een conservatieve politicus en parlementslid, gaat de maatregel veel te ver. De politicus vreest dat door het schooluniform te bannen de traditie uiteindelijk zal uitsterven. “Het coronavirus heeft het onderwijs ernstig verstoord”, zegt Lewer aan ‘The Daily Telegraph’. “Het laatste wat ik wil, is dat het virus zichtbaar wordt in onze scholen en een van de grootste tradities, onze kenmerkende uniformen, aanvalt. Die uniformen zijn een traditie en worden met trots gedragen door onze leerlingen. Negentig procent van de Britse scholen werkt met uniformen.”

Lewer verwijst ook naar de bevindingen van professor Linda Bauld, die beweert dat het risico op besmetting via een schoolblazer of stopdas minimaal is.

Een wetsvoorstel werd ingediend bij het parlement om leerlingen toe te staan om ook zonder uniform naar school te gaan. “Ouders kunnen nu ook kiezen voor merkloze witte overhemden en grijze broeken of rokken om de kosten laag te houden”, klinkt het. Sommige scholen volgen het advies nu al op. “We moedigen het dragen van blazers en dassen niet aan”, zegt hoofdonderwijzeres Tina Smith van de Beckfoot Oakbank School in Keighley. “We vragen aan de ouders om hun kinderen vanaf september elke dag propere kleren aan te trekken en te kiezen voor neutrale shirts. We willen er alles aan doen om de kosten zo laag mogelijk te houden. En nog belangrijker: we willen het veilig houden.”
© 2020 HERBERT AGENCY Pontstraat 70 B-9831 Deurle GSM +32 (0)477 52 10 01 Tel. +32 (0)9 282 70 90 Fax +32 (0)9 296 07 07 info@herbertagency.be