nl en fr

Koninklijk Werk Ibis

Het Koninklijk Werk Ibis breidt fors uit met een nieuw internaat van 2 miljoen euro. Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) maakte kennis met de unieke aanpak inzake taal in een Oostendse school.

Anderstalige nieuwkomers leren Nederlands in OKAN-klasjes (Onthaalklassen voor Anderstalige Nieuwkomers), waar ze ondergedompeld worden in de Nederlandse taal, vooraleer ze overstappen naar een richting van hun keuze. Petrus en Paulus campus West in Oostende heeft al jaren ervaring en kreeg bezoek van onderwijsminister Hilde Crevits. Ze praatte met leerlingen en maakte kennis met het unieke bibliotheekproject van de school in de Steenbakkerstraat.

Pedagogisch directeur Rita Struys: ‘We kunnen het taalbeleid meer vorm geven door de leerlingen meer te laten lezen. Jongeren van allochtone afkomst die niet over de juiste papieren beschikken, kunnen niet terecht in de gewone bibliotheek met uitleenpasjes. Voor hen én anderen organiseerden we een eigen bibliotheek met een eigen ontleensysteem. Het lezen is enorm toegenomen.’ De minister luisterde naar de ervaringen van de jongeren uit de Okan-klasjes.

In het Koninklijk Werk Ibis in Bredene waren de 110 jongens piekfijn uitgedost. Crevits las er eerste woordjes met kinderen uit het eerste leerjaar en woonde een les kaartlezen bij in het middelbaar.

Er was ook een bezoek aan het internaat, waar de plannen voor een grote uitbreiding werden voorgesteld. Directeur Philip Declercq : ‘Er komt een nieuw gebouw van twee miljoen euro met 24 individuele kamers. De verhuizing laat ons toe om andere grote slaapzalen van 28 bedden om te vormen tot units van acht zoals de nieuwe normen voorschrijven. Hier werd ooit nog geslapen in hangmatten, maar tegen eind 2017 komen er zeer moderne aparte kamers voor de oudste jongens. De uitbreiding laat ook toe dat we de stap zetten naar opvang van meisjes. Dat kan ten vroegste eind 2017 als het nieuwe gebouw in gebruik wordt genomen.’
Bijlage
© 2024 HERBERT AGENCY Pontstraat 70 B-9831 Deurle GSM +32 (0)477 52 10 01 Tel. +32 (0)9 282 70 90 Fax +32 (0)9 296 07 07 info@herbertagency.be