nl en fr

Werkbeurs - Schooluniformen - Fonds Pascal Decroos

De foto’s van fotografe Annie van Gemert geven een kleurrijk beeld van de uniformiteit in het huidige (inter)nationale onderwijs in Vlaanderen. Schooluniformen staan symbool voor klassengelijkheid, kwaliteit en structuur. Het gaat om jongens en meisjes met de Vlaamse nationaliteit en ook om verschillende culturen en nationaliteiten. De foto’s zijn uit de periode 2009-2013.

De nieuwe serie legt indirect bloot welke veranderingen zich hebben voorgedaan in het Vlaamse onderwijs in de laatste twintig jaar. In 1997 verscheen het boek Uniformiteit -Meisjesinternaten in Vlaanderen. Een wereld die destijds op het punt stond om te verdwijnen. Dit boek was een inspiratiebron voor het huidige project. Sinds 1998 zijn bijna alle scholen overgestapt naar gemengd onderwijs (jongens en meisjes).

De scholen die tot het eind van de 20e eeuw bekend waren als een eliteschool voor jongens en meisjes afzonderlijk maken nu plaats voor gemengd onderwijs en hebben nu meestal een internationale samenstelling van leerlingen. De doelgroep van nu komt uit alle lagen van de bevolking. De foto’s tonen kinderen en jongeren in klassieke schooluniformen in een moderne multiculturele samenleving. Iedereen is gelijk in kleding ondanks cultuur, geloofsovertuiging of afkomst.. In de fotografie poogt Annie van Gemert de spanning tussen uniformiteit en diversiteit in beeld te brengen, tussen gelijkschakeling en zich onderscheiden, tussen groep en individuDe statige architectuur van de historische gebouwen waarin de scholen zijn gevestigd, de klaslokalen, turnzaal, refter, kapel, hoge gangen, trappenhal of het ommuurde schoolplein vormen de achtergrond waarin jongens en meisjes uit verschillende culturen samenkomen.

In het boek komen 14 verschillende scholen in beeld: van kleuter, lagere tot middelbare school. Er komen ook een Montesorieschool, visserijschool, internationale priveschool en internaten aan bod. In de begeleidende tekst vertellen leraren,directies en kinderen over hun visie op het schooluniform, en hun ervaringen met het gemengd (jongens en meisjes) en multicultureel onderwijs.

De scholen die aan bod komen zijn :

Instituut Dames van het Christelijk onderwijs Antwerpen
Antwerp British School Antwerpen
DY Patil International School Aartselaar
Da Vinci International School Antwerpen
Onze Lieve – Vrouwecollege Antwerpen
Vita et Pax Antwerpen
OLV Instituut Pulhof Berchem
Sint Jan Berchmanscollege Antwerpen
Sint Ursula instituut Onze-Lieve-Vrouw-Waver
Onze Lieve Vrouw van Troost Kortemark
Abdijschool van Zevenkerken Sint Andries
Koninklijk werk IBIS Bredene
Nieuwen Bosch Gent
College Paters Jozefieten Melle
Onze Lieve Vrouwlyceum Genk
Url
www.fondspascaldecroos.org
© 2024 HERBERT AGENCY Pontstraat 70 B-9831 Deurle GSM +32 (0)477 52 10 01 Tel. +32 (0)9 282 70 90 Fax +32 (0)9 296 07 07 info@herbertagency.be