nl en fr

Vorstenpaar brengt bezoek aan leerlingen Koninklijk Werk Ibis en Hotelschool Koksijde

BREDENE / KOKSIJDE - Het bezoek van het vorstenpaar aan de kust is ook in Bredene en Koksijde niet onopgemerkt voorbijgegaan.

De koning en koningin ontbeten eerst met de leerlingen van het Koninklijk Werk Ibis om daarna een bezoek te brengen aan de toekomstige koks in de hotelschool. Alle leerlingen waren onder de indruk.
Het Koninklijk Werk Ibis is een internaat en school waar 110 jongens met een grote zorgvraag worden opgevangen. Filip en Mathilde ontbeten samen met de leerlingen en stelden hen vragen over het leven op school. Nadien begroetten ze alle leerlingen persoonlijk. Zes leerlingen van de tweede graad kregen tijdens hun les kaartlezen ook bezoek van het vorstenpaar.

“Natuurlijk waren we zenuwachtig, maar alles viel best mee”, zegt Eros. “De koning wilde alles weten over wrakken en boeien die voor onze kust liggen. Ik kon hem die uitleg meteen geven en daar ben ik best wel trots op. Hij gaf me ook een hand en we maakten een klasfoto met hem. Iets om na te vertellen.”

Bij een andere leerling wilde de koningin alles weten over de berekening van vaarroutes. Tijdens het bezoek naar aanleiding van de 110de verjaardag van het Koninklijk Werk Ibis had het vorstenpaar ook aandacht voor het personeel. Voor Christine Velghe, verantwoordelijke van het naaiatelier, was het bezoek bijzonder. Ze werkt er al sinds 1982 en is op enkele maanden van haar pensioen. Het vorstenpaar tekende het gulden boek en kreeg enkele originele geschenken: een levensgrote foto van leerling Noah die hij zelf overhandigde en een fotoboek over Bredene. Het gemeentebestuur gaf ook lekkers: een marsepeinen versie van het vorstenpaar en de burgemeester, inclusief dikke kaken van Mathilde. Het bezoek aan de Ibis duurde precies een uur.

Zelf uitgenodigd

Daarna trok het vorstenpaar richting Ter Duinen. Het was de eerste keer dat een koning de hotelschool bezocht. De zeventigste verjaardag van de befaamde koksschool vormde daarvoor nu de ideale gelegenheid. “Wij hebben de koning inderdaad zelf uitgenodigd om naar hier te komen”’, glundert directeur Peter Verbeke na afloop. “De vorsten wilden zo veel mogelijk contact met de leerlingen en hun chefs.”

Voor elk jaar werd een leerling aangewezen om uitleg te verschaffen over hun klas. Margot Lescrauwaet begeleidde het koningspaar in restaurant Escoffier en vertelde wat de lessen zaalpraktijk zoal inhouden. “Ze wensten ons proficiat en veel geluk in onze verdere studies”, zegt ze. “Neen ik ben niet uitgesproken koningsgezind, maar ik vind het toch belangrijk dat de bevolking achter hem staat. Blij dat ik dit mocht meemaken”, vertelt ze.

En wat aten Filip en Mathilde in de befaamde hotelschool? “Zelfbereide hartige hapjes en kleine croissantjes met spek en ansjovis”, azegt technisch adviseur Franky Malbrancke. “De koning vond het zeer lekker maar Mathilde was nog meer enthousiast”, weet hij.

“Hun bezoek was een mooie erkenning voor onze school”, besluit directeur Verbeke.
Bijlagen
© 2024 HERBERT AGENCY Pontstraat 70 B-9831 Deurle GSM +32 (0)477 52 10 01 Tel. +32 (0)9 282 70 90 Fax +32 (0)9 296 07 07 info@herbertagency.be