nl en fr

Maakt het schooluniform de ochtend makkelijker?

Monic Slingerland– 14:08, 25 november 2017
Scholieren zouden best blind iets uit hun kledingkast kunnen halen, snel aanschieten en dan naar school.

Kledingvoorschriften zijn er niet, alles kan. Maar die vrijheid voelt maar een heel uitzonderlijke enkeling. Ondanks de afwezigheid van regels tobben veel kinderen en jongeren elke ochtend over hun outfit en ze zien er bovendien opvallend hetzelfde uit. Alsof ze uit een mal komen. Dat merkte onlangs een moeder op, die weer het volgende vriendinnetje van haar zoon begroette. Opnieuw lang, steil haar, zorgvuldig beschadigde jeans, zelfde shirt. Uit dezelfde meisjesmal.

Daar heb je alweer zo'n opmerkelijke tegenstrijdigheid. Terwijl het enige kledingvoorschrift is dat bepaalde zones bedekt moeten zijn, proberen veel scholieren uit alle macht er hetzelfde uit te zien. Uniform, inderdaad. Wel levert dit meer frustratie, onzekerheid en gedoe op dan een echt schooluniform. En kost het meer.

Meerderheid
Wereldwijd kent een meerderheid van landen de traditie van het schooluniform. Nederland hoort tot een minderheid. Er zijn in Nederland maar enkele scholen die het schooluniform verplicht stellen. Daaronder zijn de particuliere basisschool Bizzie Kids Basic in Almere en de British School in the Netherlands. De school in Almere voerde het uniform in 2011 in.

Menig ouder zou opgelucht zijn wanneer de school een uniform zou invoeren, om allerlei redenen. Want hoewel veel scholieren er ogenschijnlijk hetzelfde uitzien, zijn er toch subtiele verschillen. En juist die kunnen een pijnlijk onderscheid maken tussen kinderen met ouders die veel geld hebben, of geld over hebben, voor kleding, kapper, bril, schoenen, schooltas. En kinderen die bij de Primark, Wibra of H&M iets bij elkaar scharrelen wat ook best leuk is, maar voor de kenners toch geldt als onder de maat.

Zegen
In die zin is het schooluniform een zegen voor ouders, kinderen en scholen die ernaar streven de verschillen in welstand tussen kinderen enigszins uit te vlakken in deze belangrijke periode van hun leven.

Voor veel scholen is het uniform ook een manier om de leerlingen het besef bij te brengen dat ze ergens bij horen. Net zoiets als het oranje sporttenue van Nederlandse sporters in een internationale competitie.

Zelf heb ik enige ervaring met een soort schooluniform. Mijn kinderen zaten op de koorschool in Utrecht. Bij alle openbare optredens en ook wanneer als ze als koor op stap gingen, moest ieder kind de schoolblazer dragen, met daaronder een nette donkere spijkerbroek en zwarte schoenen. Schooluniform light, zou je kunnen zeggen. Die versie bestaat ook in landen waar het schooluniform allang gewoonte is, zoals Ierland, Schotland of Engeland. Sommige scholen eisen alleen dat er een bepaald schoolshirt gedragen wordt, een dikke in de winter, een dunnere in de zomer. Of dat alle kleding een bepaalde kleur heeft, blauw bijvoorbeeld. Daarbij blijft er genoeg ruimte over voor ieder die dat wil om te laten zien dat ze niet uit die ene mal komen, maar toch echt een unieke persoon zijn.

Moeten meer Nederlandse scholen schoolkleding invoeren?
© 2024 HERBERT AGENCY Pontstraat 70 B-9831 Deurle GSM +32 (0)477 52 10 01 Tel. +32 (0)9 282 70 90 Fax +32 (0)9 296 07 07 info@herbertagency.be